Iedere viervoeter kwijlt wel eens. Dat hoort erbij. Echter komt het bij de ene hond vaker voor dan bij de andere hond.
Hoewel er niets mis is met kwijlen — vanwege bijvoorbeeld lekkere trek of hitte — is het niet de bedoeling dat je harige vriend aan de lopende band kwijlt. Gebeurt dit wél vaker dan normaal? Dan is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen; overmatig kwijlen kan namelijk op een onderliggend gezondheidsprobleem wijzen.
Hoe ontstaat kwijl?
Zoals we hierboven aangaven, kwijlen de meeste honden. Vaak gebeurt dit bij het zien van een lekkere snack of als je harige vriend het warm heeft. Bij het ophopen van speeksel gaat je hond dan ook vanzelf kwijlen.
Vooral grote en giant rassen kwijlen erg vaak; daar staan ze dan ook om bekend. Toch is het niet de bedoeling dat je hond overmatig kwijlt. Houd dit dus goed in de gaten en contacteer je dierenarts bij vermoeden dat er iets mis is.
Wat kan de aanleiding zijn voor overmatig kwijlen?
Hieronder zetten we de meest voorkomende oorzaken op een rij:
- Misselijkheid – bij ziekte kan er sprake zijn van braken, minder eetlust, maar óók overmatig kwijlen. Dit kan bijvoorbeeld opspelen bij wagenziekte.
- Een massa in de bek van je hond – dit kan om een tumor gaan, maar het kan ook een goedaardig gezwel zijn, zoals een tandvleespuist of wrat.
- Een gebitsaandoening, zoals gingivitis (ontsteking van het tandvlees), een opeenhoping van tandsteen op de tanden, parodontitis (ontsteking rondom de tanden), rotte tanden of een gebroken tand.
- Een voorwerp (bijvoorbeeld plastic of hout) dat vast zit tussen de tanden of in het gehemelte.
- Mondzweren – wanneer je hond iets eet wat hij/zij niet mag eten kunnen mondzweren ontstaan. Maar ook als er sprake is van bepaalde ziektes (zoals nierfalen) kunnen mondzweren ontstaan.
- In aanraking komen met giftige stoffen – als je hond in aanraking komt met giftige stoffen — zoals stoffen die afkomstig zijn van planten, padden of herfstvruchten — kan je hond meer gaan meer kwijlen.
- Stress – in veel gevallen is stress een echte boosdoener. In dit geval kan stress dus ook overmatig kwijlen veroorzaken.
Overige symptomen bij een gebitsaandoening
Niet alleen minder eetlust en overmatig kwijlen duiden op een gebitsaandoening. Ook een helderrood tandvlees, stinkende adem, verkleurde tanden, kauwen aan één kant of traag eten zijn symptomen die wijzen op een gebitsaandoening.
Wat te doen bij een gebitsaandoening?
Vermoed je dat jouw hond last heeft van een gebitsaandoening? Breng dan een bezoek aan je dierenarts; deze kan met behulp van een gebitscontrole vaststellen of er sprake is van een gebitsaandoening. Let op: hierbij wordt gebruik gemaakt van narcose of sedatie. Overigens kan je dierenarts er óók voor kiezen om röntgenfoto’s van het gebit te maken.
Zo gaat de behandeling in zijn werk
Laat de gebitsaandoening van je viervoeter snel behandelen; hoe eerder, hoe beter! Zo zal er een professionele gebitsreiniging plaatsvinden, waarbij tandplak en tandsteen — wat onder het tandvlees ligt — worden verwijdert. Mocht het nodig zijn, worden losse en/of rotte tanden en kiezen ook verwijdert.
Om de pijn te bestrijden kan je dierenarts antibiotica, pijnstillers en/of ontstekingsremmers voorschrijven.
Hoe voorkom je een gebitsaandoening?
Senior honden, kleine viervoeters en honden met een kleine snuit hebben meer kans op een gebitsaandoening. Om het risico op een gebitsaandoening te verkleinen, is het belangrijk dat je het gebit van je harige vriend goed onderhoudt:
- Voorzie je hond zo nu en dan van een lekkere — én gezonde — kauwsnack. Hiermee ‘schuurt’ je viervoeter het tandplak van zijn/haar tanden af.
- Begin op jonge leeftijd met het poetsen van de tandjes van je hond. Hoe eerder je begint, hoe sneller je hond eraan gewend raakt.
Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel en speciale hondentandpasta.
- Breng regelmatig een bezoekje aan de dierenarts om het gebit van je hond te laten controleren en — indien nodig — te reinigen.
Door het gebit van je hond goed te onderhouden, is de kans groot dat je een gebitsaandoening voorkomt. En niet geheel onbelangrijk: je bespaart jezelf hoge dierenartskosten.
Laat je Mattie smullen van lekkere brokjes
Dat je hond regelmatig kwijlt van ons heerlijke voer, begrijpen we maar al te goed. Ontdek op onze webshop welke variant geschikt is voor jouw hond