Laten we meteen met de deur in huis vallen: ja, je hond kan — helaas — last krijgen van hooikoorts. Want hoe blij we ook zijn als de zonnestralen weer tevoorschijn komen; de lente gaat óók gepaard met planten, bomen en bloemen die in volle bloei staan. En dat betekent: pollen, veel pollen. Helaas zorgen deze pollen (vaak) voor hooikoorts klachten, zoals benauwdheid, jeukende en/of tranende ogen.
In dit artikel vertellen we hoe je hooikoorts herkent en nare klachten kunt voorkomen.
Hoe ontstaat hooikoorts?
Voordat we je meer vertellen, is het goed om te weten hoe hooikoorts ontstaat. Het stuifmeel (pollen) wat van planten, bomen en bloemen afkomt kan leiden tot hooikoorts. In feite is hooikoorts een atopische aandoening, ook wel een omgevingsallergie genoemd. Zowel mensen als honden kunnen hier last van krijgen.
Is een omgevingsallergie erfelijk?
In de meeste gevallen (zo’n 75%) is een omgevingsallergie erfelijk. Toch kan je hond ook op latere leeftijd nog een allergie ontwikkelen.
Hoe kan je hond last krijgen van een pollenallergie?
In de meeste gevallen (zo’n 75%) is een omgevingsallergie erfelijk. Toch kan je hond ook op latere leeftijd nog een allergie ontwikkelen.
In welke periode is er meer kans op een pollenallergie?
Van februari tot september is er meer kans op hooikoorts klachten. Overigens zal je viervoeter in de maanden mei en juni het meest last (kunnen) krijgen van hooikoorts. De reden hiervoor is dat in de periode de natuur volop in de bloei staat.
Let echter óók goed op tijdens winderige en/of warme dagen. Op deze dagen vinden pollen hun weg goed naar buiten. En je snapt: dit zorgt weer voor vervelende hooikoorts klachten bij je hond.
Wat zijn de symptomen?
Huidproblemen zijn een rode vlag. Zie je jouw hond dus regelmatig bijten, krabben of likken met korstjes, kale plekken, verdikking en verkleuring van de huid als gevolg? Grote kans dat er sprake is van hooikoorts.
Hieronder zetten we de meest voorkomende symptomen op een rij:
- De vacht kan gaan verkleuren (door het vele likken)
- Je hond niest vaak
- Hij/zij heeft veel last van jeuk aan de kop, liezen, poten en oksels
- Er is sprake van waterige ogen
- Je hond heeft last van een loopneus
- Je constateert uitslag op zijn/haar snuit of op de poten
- Er is sprake van oorontsteking
Zijn er honden die aanleg hebben voor hooikoorts?
Door de vorm van de snuit, type vacht, ademhalingsstelsel en lichaamsbouw hebben bepaalde rassen meer kans op hooikoorts. Zo hebben de onderstaande rassen het meest kans op een pollenallergie:
- Boston Terriër
- Poedel
- Dalmatiër
- Ierse Setter
- Draadharige Terriër
- West Highland White Terriër
- Schnauzer
Hoe verminder je de klachten?
Hooikoorts kun je niet volledig tegengaan. Toch kun je maatregels nemen om de ‘schade’ te beperken.
Ga minder naar een groenrijke omgeving
Hoe mooi de natuur ook is; het kan voor behoorlijk wat vervelende klachten zorgen.
Heb jij dus het geluk om vlakbij het strand of de duinen te wonen? Maak hier dan gretig gebruik van!
Laat je hond op een ander tijdstip uit
Ga niet midden op de dag op pad, maar ga juist vroeg in de ochtend of laat in de avond met je hond wandelen. Zo loopt je hond minder risico.
Spoel de vacht van je hond af
Zet je hond na een flinke boswandeling meteen onder de ‘douche’. Door de vacht van je viervoeter af te spoelen, verwijder je (grotendeels) de pollen.
Houd een grote schoonmaak
Deze maatregel ligt erg voor de hand, maar wordt vaak over het hoofd gezien: reinig de mand, kussen en/of deken van je harige vriendje. Doe dit overigens niet één keer, maar herhaal dit regelmatig. Oh, en laat het kussen en/of deken van je hond binnen drogen.
Aanvullende manieren om hooikoorts te verminderen
Hieronder zetten we nog een aantal maatregels op een rij:
- Maai je tuin met regelmaat
- Ga regelmatig met een stofzuiger door het huis (óók het tapijt en de gordijnen)
- Houd ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten-
- Zet geen verse bloemen in je huis
Is er een behandeling mogelijk?
Hooikoorts is — helaas — niet helemaal te voorkomen en/of te behandelen. Gelukkig bestaat er wél medicatie waarmee je de klachten kunt verminderen. Zo wordt een pollenallergie vaak bestrijd met antihistamines. Toch lijkt deze medicatie niet altijd even goed te werken bij honden. In sommige gevallen zijn antihistamines zelfs giftig voor honden. Raadpleeg daarom altijd je dierenarts en ga niet zelf aan de slag met niet voorgeschreven medicatie.