Als het aan jouw harige vriendje ligt, eet je hond alles wat los en vast zit. Je herkent vast dit scenario. Tijdens je ochtend-,middag-, of avondrondje is het weer eens zover; je Mattie heeft iets in zijn of haar bek. Niet helemaal de bedoeling, want dit kan namelijk tot gevaarlijke situaties leiden. Bovendien is het wél zo fijn als je tijdens een snackmomentje je hond niks geeft wat hij/zij niet mag eten. Daarom delen we hieronder twee lijstjes met voedingswaren die je wél en niet aan je hond mag geven.
Soms zie je door de bomen het bos niet meer; bij Matties Petfood begrijpen we dat maar ál te goed. Daarom adviseren wij jou graag. Om er zeker van te zijn dat jij de beste keuze maakt voor jouw harige vriendje.
Neem dus gerust contact op met onze klantenservice, zij helpen jou graag verder!
Wat mag jouw hond absoluut niet eten?
Vermijd ten alle tijden deze voedingswaren:
❌Avocado: door deze vruchtgroente kan je viervoeter gaan overgeven en/of diarree krijgen. In sommige gevallen ontstaat er zelfs alvleesklierontsteking.
❌Cafeïne: Deze stof kan een versnelde ademhaling en hartslag veroorzaken. Vermijden dus die handel!
❌Champignons en paddenstoelen : door het eten van champignons kan je hond in shock raken en er zelfs aan overlijden.
❌Chocolade: deze lekkernij bevat theobromine, een stofje dat voor honden zéér giftig is. Let op: hoe puurder de chocolade, hoe meer theobromine.
❌Druiven: hoe lekker deze fruitsoort ook is, geef ze NOOIT aan je hond. Het eten van druiven kan namelijk tot nierfalen leiden, een ernstige aandoening waar je viervoeter zelfs aan kan overlijden.
❌Knoflook: door het eten van (veel) knoflook kan je harige vriend maagkrampen krijgen. Bovendien kan knoflook bloedarmoede veroorzaken.
❌Noten: vermijd noten; deze zijn niet goed voor je hond. Vermijd met name macademianoten en walnoten.
❌Rauwe aardappel: deze groente bevat solanine, een stof die giftig is voor je hond. Geef je hond dus nooit rauwe aardappel. In tegenstelling tot een rauwe aardappel mag je een gekookte aardappel wél aan je viervoeter geven. Door het kookproces is er namelijk geen sprake meer van solanine.
❌Rauw varkensvlees: let ook goed met rauw varkensvlees. Dit vlees kan namelijk de ziekte van Aujeszky bevatten: een dodelijke ziekte voor honden.
❌Onrijpe tomaten: wanneer een tomaat onrijp is, bevatten de groene delen solanine en tomatine; twee stoffen die giftig zijn voor je hond.
❌Ui: door ui kan hond last krijgen van maagkrampen. Daarnaast kan het eten van ui tot bloedarmoede leiden.
❌Xylitol: kauwgom, tandpasta en pepermunt bevat xylitol; een stof waardoor je hond kan gaan braken en zelfs last krijgen van toevallen. In ernstige gevallen kan je viervoeter zelfs in coma raken.
Welke groenten zijn wél geschikt voor jouw Mattie?
Gelukkig blijven er nog een hoop groenten over — die flink wat vitamines, mineralen, enzymen, vetzuren en vezels bevatten — die je hond wél mag eten. Hieronder delen we ons lijstje met groenten die geschikt zijn voor jouw viervoeter:
✅ Alfalfa
✅ Andijvie
✅ Asperges
✅ Biet
✅ Bleekselderij
✅ Bloemkool
✅ Broccolispruiten
✅ Boerenkool (niet te grote hoeveelheden)
✅ Chinese kool
✅ Courgette
✅ Komkommer
✅ Pastinaak
✅ Pompoen
✅ Peultjes
✅ Rode kool
✅ Radijs
✅ Spruiten
✅ Snijbiet
✅ Sperziebonen
✅ Snijbonen
✅ Witlof
✅ Witte kool
Déze fruitsoorten mag jouw hond eten
Wist je dat onze harige vriendjes gek zijn op fruit? Daarom is een stukje fruit (uitzonderingen daargelaten) hét ideale tussendoortje voor jouw Mattie. Zorg er overigens wel voor dat je de pit eerst verwijdert.
✅ Appel
✅ Aardbei
✅ Abrikozen
✅ Ananas
✅ Banaan
✅ Bessen
✅ Frambozen
✅ Grapefruit
✅ Kiwi
✅ Meloen
✅ Mandarijn
✅ Papaja
✅ Peer
Heb je advies nodig over onze brokken?
Soms zie je door de bomen het bos niet meer; bij Matties Petfood begrijpen we dat maar ál te goed. Daarom adviseren wij jou graag. Om er zeker van te zijn dat jij de beste keuze maakt voor jouw harige vriendje.
Neem dus gerust contact op met onze klantenservice, zij helpen jou graag verder!