Wekenlang kijk je halsreikend uit naar de komst van je puppy. En terecht! Puppy’s brengen namelijk veel liefde en plezier met zich mee. Toch zijn er zaken waar je wellicht nog niet over nagedacht hebt; denk — onder andere — aan een puppyproof huis. In dit artikel vertellen we je meer over hoe je met een puppy in huis omgaat.
Hoe maak je jouw huis puppyproof?
Met een pup in het vooruitzicht is de kans groot dat je de dierenwinkel al hebt platgelopen. Niets mis mee, want die comfortabele mand, halsband, water- en voerbak en speeltjes heeft je kleine stuiterbal tenslotte nodig. Ben er echter van bewust dat sommige pups hun speelgoed eerst links laten liggen. In plaats daarvan gaan ze met hun tandjes op onderzoek uit; in de beginfase zien puppy’s je huis namelijk als één groot kauwspeeltje. Zorg dus dat er niets rondslingert wat gevaarlijk kan zijn voor je pup.
Laat niets op de grond liggen
Alles wat binnen pootbereik ligt, vindt je pup interessant. Het risico dat zaken als kinderspeelgoed, etenswaren, (elektriciteit)kabels, medicijnen en schoonmaakmiddelen in de bek van je kleine vriendje belanden is vrij groot. Zorg dus dat je dergelijk zaken van de grond haalt en veilig opbergt. Maak daarnaast je tuin vrij van planten die giftig kunnen zijn voor puppy’s.
Zorg voor voldoende grip
Heel mooi, zo’n houten vloer, maar óók erg glad. Helemaal voor de pootjes van je pup; in de groeifase zijn de botten en gewrichten namelijk nog erg kwetsbaar.
Loopt je pup té vaak op een gladde achtergrond? Dit kan op den duur in vervelende klachten resulteren. Zorg daarom voor voldoende grip en leg een kleed over je gladde vloer heen.
Zorg dat je veiligheidshekjes plaatst
Met veiligheidshekjes voorkom je dat je pup door het hele huis heen stuitert. Plaats deze bijvoorbeeld voor de trap of een specifieke ruimtes waar je pup niet mag komen.
Zorg dat je bij de aanschaf van een veiligheidshekje rekening houdt met de grootte van je hond en hoe hoog hij/zij kan springen.
Haal een puppyren in huis
In een groot huis kun je jouw pup minder makkelijk in de gaten houden. Fijn voor je pup, minder prettig voor jou. Overweeg in zo’n geval om een puppyren aan te schaffen. Op die manier kan je pup nog steeds op onderzoek uit, maar is hij/zij nooit uit je gezichtsveld.
Zorg voor veilige kauwspeeltjes
Een puppy zet graag zijn tandjes in een kauwspeeltje, maar bij gebrek aan beter zal je pup zijn kauwbehoefte op je meubilair gaan botvieren. Haal daarom voldoende kauwspeeltjes in huis om dit te voorkomen. Let wel op dat dit veilige kauwspeeltjes zijn waar je pup niet in kan stikken. Koop daarom speeltjes die groot genoeg zijn én gemaakt van materiaal dat niet gevaarlijk is. Zo zijn té kleine balletjes in verband met verstikkingsgevaar een no-go, maar óók pluche knuffels kun je beter niet in huis halen. Een pluche knuffel kan je pup namelijk eenvoudig uit elkaar trekken of nog erger: de inhoud opeten.
Laat je dus goed adviseren en kies voor kauwspeeltjes die gemaakt zijn van sterk materiaal en geschikt zijn voor jonge, wisselende tandjes. Hiermee zorg je voor voldoende uitdaging en bespaar je jouw meubilair (waarschijnlijk) heel wat tandafdrukken.
Sla je tuin niet over
Nadat je huis puppyproof is gemaakt, is je tuin aan de beurt. Denk hierbij (onder andere) aan een sterke omheining; hiermee voorkom je dat je pup makkelijk de tuin uit glipt. Zorg er daarnaast voor dat je een vijver of ander waterbassin goed afdekt. Gooi verder rotzooi — zoals houten planken, stokken en ander afval — weg, zodat je pup hier niet mee aan de haal kan gaan. Verwijder tot slot planten die giftig kunnen zijn voor puppy’s.
Een gezond én lekker puppy maaltje
Nu je huis en tuin puppyproof zijn, is het tijd om het voedingspatroon onder de loep te nemen. Zo zorg je met gezonde puppybrokjes voor goede start. Hiervoor kun je bij Matties Petfood terecht; onze webshop biedt de juiste voeding voor jouw kleine dondersteen.