Met je hond op vakantie; dit zijn onze tips

Ein-de-lijk is het vakantie! Hier heb je al zó lang naar uitgekeken. Maar waar ga je heen? En een nog betere vraag: gaat je hond mee? Want dat is wel zo gezellig, natuurlijk.
Om ervoor te zorgen dat de vakantie met je harige vriendje soepel verloopt, is een goede voorbereiding van belang. Met de tips in dit artikel hopen we je een zetje in de juiste richting te geven.

Op pad met je hond

Wel of niet mee?

Niet iedere hond wordt gelukkig van reizen óf een andere omgeving. Je Mattie kan bijvoorbeeld snel wagenziek worden of heimwee krijgen. Vraag jezelf daarom af: ‘doe ik mijn hond hier écht een lol mee’ en maak dan een weloverwogen beslissing.

Welke accommodatie?

Gaat je viervoeter gezellig mee op vakantie? Regel dan een vakantieadres waar honden zijn toegestaan. Zo zijn er namelijk genoeg accommodaties waar honden niet welkom zijn. En dit geldt niet alleen voor accommodaties; er bestaan óók voor stranden waar onze harige vriendjes niet mogen komen. Laat je dus goed informeren, zodat je op de hoogte bent van alle ins en outs.

Houd ook rekening met déze zaken

Ga je naar het buitenland? Zorg er dan dat je rekening houdt met het klimaat, de reisduur en de conditie van je hond.
Wat je ook doet, zorg dat déze zaken gefikst zijn: chip je hond, regel een Europees dierenpaspoort en laat je hond inenten (de verplichte inentingen). Let op: sommige landen verplichten een wormenkuur (vlak voor vertrek). Er zijn overigens landen waar bepaalde rassen niet welkom zijn. Lees je dus goed in, zodat je op de hoogte bent van de regelgeving van je vakantiebestemming. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Heerlijk en gezonde puppybrokjes - Matties Petfood

Meer over vaccinaties

Bij het oversteken van de grens moet je hond — in de meeste gevallen —  verplicht ingeënt worden tegen rabiës (hondsdolheid).
Is er sprake van andere ziektes in het land van bestemming? Laat je hond dan inenten tegen ál die ziektes. Check dit echter goed bij je dierenarts; het kan namelijk zijn dat bepaalde vaccinaties ruim voor vertrek gezet moeten worden.

Zo neem je jouw hond mee op vakantie

Contactgegevens

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook voor je harige vriendje. Vergeet daarom niet om de contactgegevens van je dierenarts bij de hand te houden.
Tip: noteer vóór vertrek de contactgegevens van een lokale dierenarts. Zo kan je in geval van nood snel handelen.

Hoe zit het met voeding?

Tijdens de vakantie zal je hond — helemáál in het buitenland — moeten wennen aan een ander klimaat en andere omgeving. Bovendien zullen de brokken die je viervoeter gewoonlijk krijgt daar niet verkrijgbaar zijn. Überhaupt is het niet aan te raden om (tijdelijk) ander voer te geven; je hond kan er namelijk diarree en maag- en darmklachten van krijgen.

Zorg voor een goede temperatuur

Start met een aangename temperatuur in de auto; dat is voor alle inzittenden wél zo prettig. Zorg met airconditioning voor verkoeling, maar let op dat je hond niet in de tocht zit.
En dít kunnen we niet genoeg benadrukken: laat je harige vriendje nooit zonder toezicht in de auto. De temperatuur kan namelijk binnen enkele minuten oplopen naar meer dan 50°C. Oók als de auto in de schaduw staat.  

Verkoelende producten

Tijdens de vakantie kunnen we allemaal wel extra verkoeling gebruiken. Dit geldt natuurlijk óók voor je harige Mattie. Gelukkig zijn er producten die je hond bijstaan in de hitte. Denk aan een koelbandana, koelhalsband of een koelmat.

Kun je met je hond op vakantie

Bereid je voor op teken en insecten

Ook in het buitenland kan je hond last krijgen van teken en insecten. Zorg dus dat je jouw harige vriendje goed wapent tegen deze vervelende rakkers. Vergeet daarnaast niet om je hond dagelijks te controleren op teken.

Lekkere brokjes inslaan voor de vakantie?

Is je vakantie in zicht? Zorg dan dat je de brokjes voor jouw Mattie op tijd in huis hebt.
Wanneer je jouw bestelling vóór 15:00 uur plaatst, wordt het pakket dezelfde dag nog verzonden.