Heerlijk, de zomer! Op zonovergoten dagen staan er dan ook vaak kilometers files naar het strand. Maar vindt jouw viervoeter die hitte wel zo fijn? Het antwoord hierop is ‘nee’; de meeste honden houden niet van warmte en hebben veel afkoeling nodig. Daarom trekken veel hondenbaasjes er met hun harige vriendje op uit om in natuurwater te zwemmen. Op het eerste oog is daar niets mis mee, maar toch liggen er wat gevaren op de loer. In dit artikel vertellen we je daar meer over.
Kan jouw viervoeter zwemmen?
Leuk weetje: veel honden zijn van nature in staat om te zwemmen. Bovendien vinden ze dit vaak nog leuk ook! Helaas geldt dit niet voor álle honden. Zo zijn er viervoeters die niet van water houden en/of nooit hebben geleerd om te zwemmen.
Is jouw hond geen waterrat? Grote kans dat je harige vriendje überhaupt niet uit zichzelf het water in gaat.
Zo zorg je voor veilige omstandigheden om te zwemmen
Ga niet met je hond zwemmen zonder voor veilige omstandigheden te zorgen. Hoe je dat doet? Begin door je viervoeter op een speelse manier het water in te ‘lokken’. Doe dit overigens in ondiep water waar geen stroming staat én waar je hond makkelijk zelf in en uit het water kan. Oh, en zorg dat er geen boten in de buurt zijn.
Weigert je viervoeter om het water in te gaan? Dwing je hond dan niet en zoek naar andere manieren om je harige vriendje af te koelen.
Welke hondenrassen kunnen niet zwemmen?
Veel mensen weten dit niet, maar er zijn dus hondenrassen die niet kunnen zwemmen. En dat heeft te maken met het lichaam van de hond; bijvoorbeeld viervoeters met een zwaar lijf en korte pootjes. Denk aan Schotse terriërs, Basset Hounds en teckels. Verder zijn er ook rassen die snel ademhalingsproblemen krijgen, snel vermoeid zijn én moeite hebben om hun snuit boven water te houden. Dit geldt — onder andere — voor Franse bulldogs en mopshonden.
Ga zwemmen in veilig zwemwater
Laat je eerst goed informeren voordat je met je harige vriendje een duik maakt. Er zijn namelijk zwemplekken waar je niet met je hond mag zwemmen. Let op: vaak zijn ze nog strenger tijdens het hoogseizoen. Gelukkig blijven er nog genoeg zwemvijvers, losloopgebieden en hondenstranden over waar je met je viervoeter mag zwemmen. Maar check dit dus eerst vóór je met je harige waterrat het water induikt!
Het zwemwater
Houd het zwemwater altijd nauwlettend in de gaten. Warm weer dat lang aanhoudt kan namelijk een stijgende watertemperatuur veroorzaken. Hierdoor kunnen bacteriën vrij spel krijgen, wat risico’s met zich meebrengt. Dit kan namelijk leiden tot blauwalg of besmet water met legionella en botulisme. De laatsten twee herken je aan dode vogels en/of vissen in of rondom het water. Waarschijnlijk weet je dit allang, maar dit kan nare bijwerkingen hebben voor zowel je hond als jezelf. In ernstige gevallen kan dit zelfs dodelijk zijn. Vermijd dus zwemplekken met stilstaand water.
Hoe zit het met chloorwater of zeewater?
Ga je met je hond graag zwemmen op een plek met chloor- of zeewater? Zorg dan dat je viervoeter niet te veel water binnen krijgt. Zo voorkom je dat je hond last krijgt van diarree, geïrriteerde ogen of braken. Tip: neem voldoende drinkwater mee en laat je hond hier voldoende van drinken (het liefst voor én na het zwemmen). Vergeet ook niet om je hond na het zwemmen goed af te drogen. Hierdoor zal je harige vriendje minder — of zelfs geen — chloor- of zeewater binnenkrijgen bij het droog likken van zijn/haar vacht.
Check de temperatuur van het zwemwater
Het inslikken van koud water kan in sommige gevallen voor een maagkanteling zorgen. Daarnaast is koud water niet goed voor de spieren en gewrichten van je hond. Controleer dus altijd of het zwemwater de juiste temperatuur heeft.
Do it yourself
Is het nét iets te ver rijden voor een geschikte zwemplek? Schaf dan een hondenzwembad aan. En nee, dit zijn geen kinderbadjes van dun materiaal; een hondenzwembad is gemaakt van sterk kunststof dat verstevigd is met een buitenwand.
Hoewel een hondenzwembad al voor flink wat speelplezier zorgt, maak je het speeluurtje nóg leuker met waterspeelgoed dat blijft drijven.
Kies voor lekkere én gezonde hondenbrokjes
Voor hondenvoer met een hoog lekker-gehalte ben je bij Matties Petfood aan het juiste adres. Kun je echter niet kiezen uit onze varianten? Neem dan contact op met onze klantenservice; zij helpen je graag op weg!