Er zijn een aantal (terugkerende) symptomen die erop duiden dat jouw hond last heeft van Giardia. Denk aan braken, diarree en het hebben van weinig tot geen eetlust. Grote kans dat jouw harige vriendje dan ook Giardia heeft opgelopen. En dat is niet best, want Giardia is namelijk een maagdarmparasiet die vaak voorkomt bij honden en katten. Met name bij jonge huisdieren en honden en/of katten met zwak immuunsysteem.
In dit artikel vertellen we je meer over Giardia, de symptomen en of een behandeling mogelijk is.
Wat houdt giardia in?
Zoals we hierboven al aangaven is Giardia een maagdarmparasiet die klachten veroorzaakt in de darmen van zowel honden, katten én mensen. Als dat al niet erg genoeg is, kan Giardia óók nog eens overgebracht worden van dieren op mensen. Helaas is een Giardia-infectie dan ook erg besmettelijk. Zo kan een besmette hond (of kat) de infectie makkelijk verspreiden. Helemaal als er jonge dieren en jonge kinderen in de buurt zijn. Pas ook op met honden, katten en mensen met een zwak immuunsysteem.
Hoe raken dieren en mensen met Giardia besmet?
Een hond, kat of mens raakt via de mond besmet. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat jouw viervoeter in aanraking komt met besmette ontlasting. Maar een besmetting kan zelfs al plaatsvinden als je hond zijn pootjes (of vacht) aflikt na z’n dagelijkse uitlaatrondje. En dat is nog niet alles, want je hond kan óók een Giardia-infectie krijgen door te drinken van besmet water of door te zwemmen in besmet water. Dit geldt overigens ook voor het eten uit een besmette voerbak.
Hoe gaat de besmetting in z’n werk? Simpel, de parasiet hecht zich in de darmwand vast, waarna deze zich opdeelt; zo verspreidt de maagdarmparasiet zich razendsnel. Houd er overigens rekening mee dat Giardia makkelijk kan overleven buiten het lichaam van honden, katten en mensen. Zo kan een (her)besmetting alsnog plaatsvinden.
Dít zijn de symptomen
Heeft jouw Mattie last van hardnekkige klachten, zoals braken, maag- en darmklachten, diarree en misselijkheid? Dan is de kans groot dat er sprake is van Giardia, aangezien deze symptomen op een maardarmparasiet duiden.
Zes tot veertien dagen nadat je hond besmet is geraakt, zal je Mattie de bovengenoemde symptomen gaan vertonen. Zeer waarschijnlijk zal je viervoeter óók last krijgen van stinkende, slijmerige en bleke ontlasting. Bovendien neemt de eetlust af, waardoor de kans groot is dat je huisdier flink afvalt.
Zijn er weinig tot geen symptomen?
Vertoont je hond weinig tot geen symptomen? Ook dan kan er sprake zijn van een Giardia-infectie. Het komt zelfs regelmatig voor dat volwassen viervoeters besmet zijn zonder klachten te vertonen.
Let op: een Giardia-besmetting kan maandenlang aanhouden wanneer de maagdarmparasiet niet wordt behandeld.
De behandeling
Een Giardia-infectie is en blijft lastig om vast te stellen. Neem daarom altijd contact op met je dierenarts. Oók bij twijfel.
Om de juiste diagnose te stellen, neemt je dierenarts een ontlastingsonderzoek af. Hiervoor hebben ze ontlasting van drie dagen oud nodig. Van je harige vriendje uiteraard ;).
Blijkt nu inderdaad dat je hond Giardia heeft? Dan is een behandeling onontkomelijk; zo voorkom je besmetting bij andere honden, katten of mensen. Er zijn overigens twee manieren om Giardia te behandelen: een ontwormingsmiddel óf een antibioticakuur. Geef daarnaast de leefomgeving van je huisdier een flinke schoonmaakbeurt; Giardia kan namelijk lang buiten het lichaam van je hond en/of kat overleven.
Het belang van hygiëne en regelmatige ontworming
Een maagdarmparasiet is niet altijd te voorkomen. Toch zijn er manieren om het risico op een Giardia-infectie te verkleinen. Eén goede manier om dit te doen is goede hygiëne. De rest zetten we hieronder voor je op een rijtje:
- Laat je hond regelmatig ontwormen
- Zorg dat je tijdens je dagelijkse uitlaatrondje altijd de ontlasting van je hond opruimt
- Maak de voer- en drinkbak van je viervoeter regelmatig schoon
- Reinig veelvuldig de mand of het kussen van je hond. Reist je hond vaak mee in je auto? Dan geldt dit advies óók voor de binnenkant van je bolide
- Laat een gevulde voerbak niet te lang staan, maar berg de brokjes op in de daarvoor bestemde voerton. Doe je dit niet? Dan bestaat de kans dat vliegen de maagdarmparasiet overbrengen
- Vermijd zoveel mogelijk uitlaatplekken waar veel ontlasting ligt
Kies voor het lekkerste hondenvoer
Gezonde brokjes met een hoog lekker-gehalte; daarvoor ben je bij Matties Petfood aan het juiste adres.
In ons assortiment vind je heerlijk voer met de smaken kip, lam en zalm. Maar welke variant is nou geschikt voor jouw harige vriendje? Onze klantenservice adviseert je hier graag bij. Neem bij twijfel dus zeker contact met ons op.